TÜZÜK

Ankara Hukuklular Derneği

I.BÖLÜM: KURULUŞ HÜKÜMLERİ

Derneğin Adı ve Logosu

Madde 1- Deneğin adı “ANKARA HUKUKLULAR DERNEĞİ” dir. Kısa adı olarak “AHD” kullanılır. 

Derneğin Merkezi

Madde 2- Derneğin merkezi Ankara’dır.

Derneğin Niteliği ve Amacı

Madde 3- Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’na, Atatürk İlke ve inkılâplarına, Cumhuriyet’in değerlerine bağlı olarak Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kurmuş olduğu cumhuriyetin müeyyidesi olan Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nin öneminden yola çıkarak;

a) Bu fakültenin bir parçası olmaktan gurur duyan ve bağlılığını devam ettirmek isteyen öğrenci, mezun, akademik ve idari personelin her anlamda bir araya gelmesini
b) Fakültenin ulusal ve uluslararası alanda saygınlığının korunması için gereken çalışmaların yapılması
c) Öğrencilerde ‘’Ankara Hukuklu’’ olmanın önemine ve değerine dair farkındalık oluşturmak.
d) Ankara üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde okumakta olan her öğrenciyi ve fakülte mezunlarını bir araya getirmek
e) Üyeler arasında dayanışmayı artırmak, mezun olduktan sonra staj ve iş olanakları sağlamak amacıyla çalışmalar yapmak
f) Üniversite ile her seviyede iyi ve yapıcı ilişkiler kurmak, öğrencilerin ve mezunların sorunları ile ilgilenmek.
g) Kamuoyunda hukuk camiası yararına etkin hukuksa çalışmalar yapmak.
h) Derneğin hiçbir siyasi oluşum, topluluk, dernek ve vakıfla ilişkisi yoktur.

Derneğin Faaliyet Alanı

Madde 4- Üyelerin gelişimine katkı sağlamak amacıyla hukuk, eğitim, sosyal, kültürel, ticari ve iktisadi alanda faaliyet gösterebilir.

Derneğin Çalışma Biçimi ve Yöntemleri
Madde 5- Dernek Amacını Gerçekleştirmek İçin
a) Dernek üyeleri bilimsel araştırma, inceleme yapabilir ve bunları yayımlayabilir, literatür araştırması yapabilir ve web sitesi kurabilir.
b) Dernek Üyeleri arasındaki iletişimi, kaynaştırmayı ve dayanışmayı arttırmak amacıyla geceler, piknikler, kokteyller düzenleyebilir.
c) Konferanslar, sempozyumlar, paneller, açık oturumlar, forumlar ile fuarlar, sergiler, kermesler, konserler düzenleyebilir.
d) Mezun olan hukuk fakültesi öğrencilerine yasal stajlarını tamamlayabilecekleri büro imkanı sağlayabilir.
e) Kendini geliştirmek isteyen öğrencilere kariyer danışmanlığı yapabilir.
f) Lisans eğitimi sürecinde öğrencileri yabancı dil kurslarına göndermek ve yaz stajı imkanı sağlayabilir.
g) Çalışmalarını duyurmak için amaçları doğrultusunda uygun yayın araçlarını kullanabilir.
h) Taşınır ve taşınmaz edinebilme, kiralayabilme, satabilme ve kiraya verebilme;
i) Yasalara aykırı olmamak koşuluyla bağış yapabilme ve alabilme;
j) Yönetim kurulunun oy çokluğu ile alacağı karar ile Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde Hukuk Fakültesi bulunan diğer illerde Şubeler kurulabilir. Bu şubeler merkez yönetim kurulunun ve genel kurulunun kararları ile bağlıdırlar. Şube içindeki düzenin sağlanması için merkez yönetim kuruluna bağlı 5 kişilik bir yönetim kurulu kurulur. Bu yönetim kurulunun başkanı bulundukları ilde derneği temsil etmeye yetkilidir. Temsil yetkisi merkez yönetim kurulunun tanıdığı yetkiler ile sınırlıdır. Genel merkez genel kurulunda “üye” sıfatını taşırlar.
k) Yasalara ve Tüzüğe aykırı olmamak kaydıyla gerekli gördüğü diğer çalışmaları yapabilme;
l) Yönetim kurulu kararı ile borçlanabilme;
m) Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde herhangi bir bankanın şubesinde vadeli veya vadesiz, Türk Lirası veya döviz hesabı açabilme
n) Amacın gerçekleştirilmesi için gerek görülmesi halinde, 5072 sayılı Dernek ve Vakıfların Kamu Kurum ve Kuruluşları ile İlişkilerine Dair Kanun hükümleri saklı kalmak üzere, kamu kurum ve kuruluşları ile görev alanlarına giren konularda ortak projeler yürütmek.

II. BÖLÜM: ÜYELİK HÜKÜMLERİ

Üyelik Türleri, Üye Olma Koşulları ve İşlemleri

Madde 6 Fiil ehliyetine sahip olan derneğin amaç ve ilkelerini benimseyen her gerçek kişi üyeliğe başvurabilir.

Üyelik Türleri

Madde 7- (1) Üyelik türleri aşağıda sayıldığı gibidir.

a) Asıl Üye: Üyeliğin gerektirdiği her türlü yükümlülüğü üstlenen ve üyelik hakkına sahip olan üyedir. Her asil üye eşit olarak katılma, yararlanma ve koruma haklarına sahiptir.
Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde lisans, yüksek lisans ve doktora öğrenimi gören tüm öğrenciler
Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun olan stajyer, avukat, savcı, hakim, arabulucu, bürokrat, bilirkişi, noter, akademisyen ve her gerçek kişi.
Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde en az dört yıl öğretim üyeliği yapmış ya da çalışmış olan kişiler
asıl üye olma hakkına sahiptir.
b) Fahri Üye: Kişilikleri, çalışmaları veya eserleri sebebiyle toplum içinde sahip oldukları statü itibariyle derneğin amacının gerçekleşmesine ve faaliyetlerine önemli katkılarda bulunabilecek, dernek için manevi değer taşıyan seçkin kişilerden oluşan kişilerdir. Aşağıda sayılan kişiler yönetim kurulunun yapacağı davet ile derneğin fahri üyesi olma hakkına sahiptir.
I. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı
II. Barolar Birliği Başkanı
III. Ankara Baro Başkanı
IV. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nin en kıdemli hocası
V. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nin en genç hocası
(2) Birinci fıkrada sayılan kişilerin dışında kalan kişilerin fahri üyeliği için, iki yönetim kurulu üyesi genel kurula teklifte bulunabilir. Genel kurula katılan üyelerin salt çoğunluğuyla fahri üyeliğe kabul edilecek bu kişilerin Ankara Hukuk mezunu olması zorunludur.
c) Onursal üye: Derneğe maddi veya manevi bakımdan önemli destek sağlamış bulunan kişiler hakkında yönetim kurulu dörtte üç çoğunlukla genel kurula teklifte bulunabilir. Genel kurula katılan üyelerin üçte iki çoğunlukla vereceği karar ile onursal üye olarak kabul edebilirler.

Üyeliğe Başvuru Koşulları ve Üyeliğe Kabulün Değerlendirilmesi

Madde 8- Dernek üyeliğine başvuru için gerekli belgeler aşağıda sayıldığı gibidir. Sayılan belgeleri derneğe ulaştıran kişiler “aday üye” sıfatını alır.

a) Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde lisans, yüksek lisans ve doktora öğrenimi gördüğünü kanıtlayan öğrenci belgesi veya Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun olduğunu gösterir belge
b) Başvuru formu
c) Adli sicil kaydı
d) Giriş ödentisi
Başvurunun değerlendirilmesi
Madde 9 (1) Yedinci maddede belirtilen şartları taşıyan ve sekizinci maddede sayılan gerekli belgeler ile birlikte başvuru formunu derneğe teslim eden kişinin başvurusu yönetim kurulu tarafından incelendikten sonra yönetim kurulu üye tam sayısının üçte iki çoğunlukla vereceği karar ile üyeliğe kabul olunur. Otuz iş gün içerisinde cevaplandırılmayan başvurular reddedilmiş sayılır.

(2) Başvurusu reddedilen veya reddedilmiş sayılan aday üye üç ay içerisinde üyeliğe yeniden başvuramaz.

Başvurusu reddedilen aday üyenin hakları
Madde 10- Başvurusu ikinci kez reddedilen veya reddedilmiş sayılan kişi aday üye olduğunu kanıtlayan belgeleri ile tekrar başvuruda bulunabilir. Başvurucunun değerlendirilmesi denetim kurulu tarafından yapılır ve salt çoğunlukla karar verilir.
Üyelerin hak ve Yükümlülükleri
Madde 11- Üyelerin hakları ve yükümlülükleri aşağıda sayılmıştır.
a) Üyelerin Hakları
I. Tüm üyeler eşit haklara sahiptir.
II. Genel kurula katılma hakkı olan her üyenin asaleten kullanabileceği bir oy hakkı vardır.
III. Her üye, dernek çalışmaları yoluyla üyelere sağlanan olanaklardan yararlanma hakkına sahiptir.
b) Üyelerin Yükümlülükleri
I. Derneğin hukuksal, sosyal ve kültürel bütün faaliyet alanlarında, dernek amacının gerçekleşmesine yönelik katkıda bulunmak
II. Dernek üyeleri, borçlarını ifa ederken dürüstlük kuralına uygun hareket etmek
III. Ödentileri zamanında ödemek
IV. Derneğin amacına aykırı hareket etmemek
V. Dernekte siyaset yapmamak

Üyeliğin Olağan Sona Erme Halleri

Madde 12Üyenin ölümü, gaipliğine hükmedilmesi, medenî haklarını kullanma (fiil) ehliyetini tamamen kaybetmesi veya herhangi bir sebeple kısıtlama (hacir) altına alınması durumunda üyelik sıfatı kendiliğinden sona erer.

Üyelikten Çıkma

Madde 13– (1) Her üye üyelikten istifa hakkına sahiptir ve hiçbir üye dernekte kalmaya zorlanmaz. İstifa derneğin kabulüne bağlı değildir. Dernekten çıkmak isteyen üye, bu talebini iadeli taahhütlü mektupla, noter ihbarnamesiyle veya istifa yazısının imza karşılığı elden tevdii yoluyla Yönetim Kurulu Başkanlığına iletmek zorunda olup sözlü istifa talebi işleme alınmaz.

(2) dernekle olan ilişkisi ve üyelik sıfatı, istifa yazısının Yönetim Kurulu başkanlığına tebliği veya tevdii tarihinde sona erer. Ancak üyenin o ana kadar doğmuş bulunan yükümlülükleri, özellikle aidat borçları istifa tarihinden sonra da varlığını korur.

Üyelikten Çıkarılma

Madde 14- Asıl Üyelikten çıkarılma, aşağıda gösterilen nedenlerle yapılabilir:

a) Dernekler kanununda tanımlanan şartlara göre üye olma hakkını yitirmek,
b) Bu Tüzük hükümlerine ve dernek yönetmeliklerine aykırı davrandığı gerekçesiyle, ilgili soruşturma süreçlerini takiben yönetim Kurulu tarafından hakkında süresiz üyelikten çıkarılma cezası verilmek,
c) Dernek kayıtlarındaki iletişim bilgilerine iki (2) kez yazılı olarak uyarıda bulunulduğu halde ikinci tebliğ tarihini takip eden sekiz (8) ay içinde sağlık, gelir kaybı gibi nedenler dışındaki gerekçelerle yıllık üyelik aidatını/aidatlarını ödememiş olmak.
d) Fahri Üyelerden bu Tüzük hükümlerine ve dernek Yönetmeliklerine aykırı davrananlar, Yönetim Kurulu kararıyla üyelikten çıkarılırlar.
e) Dernek üyeliğinden çıkan veya çıkarılanlar, üye kayıt defterinden silinir ve dernek malvarlığında hak iddia edemezler.

III. DERNEK ORGANLARI VE GÖREVLERİ

DERNEĞİN ORGANLARI

Madde 15- Derneğin organları aşağıda sayılmıştır
a) Genel kurul
b) Yönetim Kurulu
c) Denetim Kurulu
d) Disiplin Kurulu
A) GENEL KURUL
Genel Kurulun Yapısı
Madde 16- Dernek genel kurulu, dernek tüzüğü ve dernekler mevzuatı çerçevesinde genel kurula katılma hakkına sahip bulunan dernek asil üyelerinden oluşur.
Genel Kurulun Toplanma Zamanı
Madde 17- (1) Genel kurul;
a) İş bu Tüzükte belli edilen zamanda olağan,
b) Yönetim veya Denetim Kurulunun gerekli gördüğü hallerde veya dernek üyelerinden beşte ikisinin yazılı isteği üzerine otuz gün içinde olağanüstü toplanır.
(2) Olağan Genel Kurul, üç yılda bir Kasım ayında, Yönetim Kurulunun çağrısı ve belirlediği gün, yer ve saatte toplanır.
(3) Yönetim Kurulu, Genel Kurulu toplantıya çağırmaz ise, üyelerden birinin başvurusu üzerine sulh hukuk hakimi, derneğin üç üyesini Genel Kurulu toplantıya çağırmakla görevlendirir.

Genel Kurul Çağrı Usulü

Madde 18– (1) Yönetim Kurulu dernek tüzüğüne göre Genel Kurula katılma hakkı olan üyelerin listesini düzenler.

(2) Genel kurula katılma hakkı bulunan üyeler, Genel Kurul toplantısının yapılacağı günden en az on beş gün önce; günü, saati, yeri ve gündemi derneğin iletişim kanalları ile ilan edilmek veya yazılı ya da elektronik posta ile bildirilmek suretiyle toplantıya çağrılır. Bu çağrıda, çoğunluk sağlanmaması sebebiyle toplantı yapılamazsa ikinci toplantının hangi gün, saat ve yerde yapılacağı da belirtilir. İlk toplantı ile ikinci toplantı arasındaki süre yedi günden az, altmış günden fazla olamaz.
(3) Toplantı, çoğunluk sağlanmaması sebebinin dışında başka bir nedenle geri bırakılırsa, bu durum geri bırakma sebepleri de belirtilmek suretiyle, ilk toplantı için yapılan çağrı usulüne uygun olarak üyelere duyurulur. İkinci toplantının geri bırakma tarihinden itibaren en geç altı ay içinde yapılması zorunludur. Üyeler ikinci toplantıya, birinci fıkrada belirtilen esaslara göre yeniden çağrılır. Genel kurul toplantısı bir defadan fazla geri bırakılamaz.
Genel Kurul Toplantı Yeri
Madde 19- Genel kurul toplantıları Dernek merkezinin bulunduğu Ankara’da, Yönetim Kurulu tarafından veya sulh hukuk hâkiminin çağrı konusunda yetkilendirdiği üyelerce belirlenen adreste yapılır.
Genel Kurul Toplantı ve Karar Yeter Sayısı
Madde 20- (1) Genel Kurul, Dernek tüzüğüne göre Genel Kurula katılma hakkı bulunan üye tam sayısının yarısından bir fazlasının, tüzük değişikliği ve Derneğin feshi kararlarının alınabilmesi için ise üye tam sayısının üçte ikisinin katılımıyla toplanır.
(2) Yeterli çoğunluğun sağlanamaması nedeni ile toplantının ertelenmesi durumunda ikinci toplantıda yukarıdaki çoğunluk aranmaz.
(3) Genel Kurul, toplantıya katılan üyelerin salt çoğunluğu ile karar alır. Ancak; tüzük değişikliği kararları toplantıya katılan üyelerin üçte iki çoğunluğuyla alınabilir.
(4) Derneğin feshine ilişkin kararlar, toplantıya katılan üyelerin 2/3 çoğunluğuyla alınabilir.

Genel Kurul Toplantısının Yapılış Usulü

Madde 21– (1) Genel Kurul toplantıları, üyelere bildirilen gün, saat ve yerde yapılır.

(2) Genel Kurul toplantısına katılacak üyeler, Yönetim Kurulu tarafından düzenlenen listedeki adlarının karşısına imzalarını koyarak ve kimliklerini göstererek toplantı yerine girerler.
(3) İş bu Tüzüğün 21. maddesinde belirtilen toplantı yeter sayısı sağlanmışsa, durum bir tutanak ile tespit edilir. Toplantı, Yönetim Kurulu Başkanı veya onun görevlendireceği bir Yönetim Kurulu üyesi tarafından açılır. Açılıştan sonra, toplantıyı yönetmek üzere bir başkan ve yeteri kadar başkan vekili ile kâtip seçilir. Toplantının yönetimi başkana aittir. Kâtipler toplantı tutanağını düzenleyip başkanla birlikte imzalarlar. Toplantı sonunda, bütün tutanak ve belgeler Yönetim Kurulu’na tevdii edilir.
Genel Kurul Toplantısında Görüşülecek Konular
Madde 22- Genel Kurul toplantısında sadece gündemde yer alan maddeler görüşülür. Ancak, toplantıda hazır bulunan üyelerin en az onda birinin yazılı talebiyle, görüşülmesi istenen başkaca konular gündeme alınabilir.
Adayların Bildirimi
Madde 23– (1) Dernek Başkan adayları; Yönetim Kurulu ile derneğin diğer organlarına aday göstereceği kişilerin isimlerini ve imzalarını içeren listeyi, seçimli Genel Kurulun yapılacağı günden en az on beş gün önce Yönetim Kurulu Başkanlığına tevdii ederler. Bu süre içinde Yönetim Kurulu Başkanlığına verilmemiş olan aday listeleri seçime katılamaz.
(2) Yönetim Kurulu aday listelerini, üyelerin elektronik posta adreslerine göndermek veya Derneğin web sitesinde yayımlatmak suretiyle üyelerin bilgi almalarını sağlar.
(3) Başkan adayları, Yönetim Kurulu Başkanlığına verdikleri onaylı listelerinde, üyelere gönderilen davet mektubunda belirtilen ilk Genel Kurul toplantısı tarihinden beş gün önceki çalışma saati bitimine kadar değişiklik yapabilirler. Bu tarihten sonra aday listeleri kesin olup artık herhangi bir değişiklik yapılamaz.
(4) Listede yer alan adaylardan herhangi birisinin vefatı veya görevi kabul etmemesi halinde liste yedeklerle tamamlanır, yeni aday eklenemez. Onaylı listede yer alan Dernek organlarındaki yedekler, asıl üye sayısını tamamlayamadığı takdirde o liste geçersiz sayılır ve seçime giremez.
(5) Aday listeleri Yönetim Kurulunun gözetimi altında Dernek tarafından her liste için değişik renk kullanılmak suretiyle oy pusulası şeklinde bastırılır. Yönetim Kurulu, seçimin yapılacağı genel kurul günü, Dernek tarafından bastırılan bu oy pusulalarını Genel Kurul Başkanlık Divanına teslim eder.

Genel Kurulun Görev ve Yetkileri

Madde 24 Aşağıda yazılı hususlar genel kurulca görüşülüp karara bağlanır:

a) Yönetim Kurulu Başkanı ve üyeleri ile Denetleme Kurulu, Disiplin Kurulu üyelerinin seçilmesi,
b) Dernek Tüzüğünün değiştirilmesi,
c) Yönetim ve Denetleme kurullarının raporlarının görüşülmesi ve Yönetim Kurulunun ibra edilmesi,
d) Yönetim Kurulunca hazırlanan bütçenin görüşülüp aynen veya değiştirilerek kabul edilmesi,
e) Dernek için gerekli taşınmaz malların satın alınması veya mevcut taşınmaz malların satılması, Yönetim Kuruluna kapsamın belirlenmesi koşuluyla taşınmaz mal alıp satma yetkisi verilmesi,
f) Derneğin amacına katkıda bulunmak veya faaliyetini sürdürebilmesi için gerektiğinde Yönetim Kuruluna borçlanma yetkisi verilmesi,
g) Derneğin üst kuruluşlara katılması veya bunlardan ayrılması,
h) Derneğin uluslararası faaliyette bulunması, yurtdışındaki dernek veya kuruluşlara üye olması veya bunlardan ayrılması,
ı) Kesin ihraç kararı verilen üyelerin itirazlarını görüşüp karara bağlamak,
i) Yönetim ve Denetim Kurullarının kamu görevlisi olmayan başkan ve üyelerine verilecek ücret ile her türlü ödenek, yolluk ve tazminatlar ile dernek hizmetleri için görevlendirilecek üyelere verilecek gündelik ve yolluk miktarlarının tespit edilmesi,
j) Dernekler mevzuatına göre sandık kurulmasına karar verilmesi,
k) Derneğin feshedilmesi,
l) Mevzuatta ve Dernek Tüzüğünde Genel Kurul tarafından yapılması belirtilen diğer görevlerin yerine getirilmesi,

Genel Kurul Oy Kullanma ve Karar Alma Usulü

Madde 25– (1) Genel Kurul toplantılarında oy kullanma Divan Başkanının tercihine göre gizli veya açık olarak yapılabilir. Ancak Yönetim Kurulu başkan ve üyeleri ile Denetleme Kurulu üyelerinin seçimi mutlaka gizli oyla yapılır.

(2) Açık oylamada Divan Başkanının belirleyeceği yöntem uygulanır. Gizli oylamada ise, seçimde kullanılmak üzere hazırlanmış oy pusulaları ve zarfları dernek kaşesiyle damgalanmış olarak hazırlanır; üyelerce doldurulan pusulalar zarfa konarak kapatılır ve kapalı zarflar içi boş bir kaba atılır. Toplanan oylar oy verme işleminin bitiminden sonra açık tasnif yapılarak sayılır ve sayımın neticesi tutanakla tespit edilir.
(3) Genel Kurul hariç diğer organların kararlarına karşı Dernek içi denetim yolları tüketilmedikçe iptal davası açılamaz.

B) YÖNETİM KURULU

Yönetim Kurulunun Yapısı

Madde 26- (1) Yönetim Kurulu ve Yönetim Kurulu Başkanı, asil üyeler içinden ÜÇ yıl için, Genel Kurul tarafından gizli oyla seçilen başkan dahil yedi (7) asil ve yedi (7) yedek üyeden oluşur. Üç yıl süre ile görev yapar. Yönetim Kurulu, kararlarını asil üyeleriyle alır.
(2) Yönetim Kurulu üyeliği sona eren bir kişi art arda en fazla iki kez daha seçilebilir.
(3) Yönetim Kurulu, üyelerinin salt çoğunluğunun katılımıyla toplanır. Yönetim Kurulu kararları toplantıya katılan üyelerin oy çokluğu ile alınır. Yönetim Kurulu üyeleri, toplantılara bizzat katılmakla yükümlüdür. Yönetim Kurulu, üyelikten çıkarma ve kesin ihraç kararları için üye tam sayısının üçte ikilik çoğunluğu ile karar verir.
(4) Mazereti olmadığı halde üst üste üç Yönetim Kurulu toplantısına katılmayan bir Yönetim Kurulu üyesinin, üyeliği düşmüş sayılır ve yerine yedek üye geçer.
(5) Yönetim Kurulu toplantılarına Yönetim Kurulu Başkanı, bulunmadığı takdirde Başkan Yardımcısı Başkanlık eder. Uzmanlığı gerektiren konuların görüşülmesi sırasında Yönetim Kurulu gerek görürse uzman olan bir kişi veya üyeyi davet ederek görüşünü alır. Yönetim Kurulu o görüşe uyup uymamakta serbesttir.
(6) Yönetim Kurulu üyeliğinden istifa, yazılı olarak yapılır.
(7) Yönetim Kurulu asil üyeliğinde istifa ve başka sebeplerden dolayı boşalma olduğu takdirde Genel Kurulda aldığı oy çokluğu sırasına göre yedek üyelerin göreve çağırılması zorunludur. Eşit oy alan yedek üyelerden kıdemi fazla olan öncelik taşır. Bu usul derneğin tüm organları için geçerlidir.
(8) Yönetim Kurulu üye sayısı boşalmalar nedeniyle yedeklerin de getirilmesinden sonra üye tam sayısının yarısından aşağıya düşerse yeniden seçim için Genel Kurul, kalan Yönetim Kurulu üyeleri veya Denetim Kurulu tarafından bir (1) ay içinde olağanüstü toplantıya çağrılır.
(9) Başkanlığın boşalması durumunda yapılacak ilk Genel Kurul toplantısına kadar, üyelik başlangıç tarihine göre Başkan Yardımcısı, Başkanlık görevini yürütür. İstifa eden Başkan ve Yönetim Kurulu üyeleri görev süreleri içinde yapılan işlerden sorumlu olup Genel Kurula hesap vermekle yükümlüdürler.
(10) İbra edilmeden herhangi başka bir göreve seçilemezler.

Yönetim Kurulunun Görev ve Yetkileri

Madde 27Yönetim Kurulu Derneğin karar ve yürütme organı olup, çalışma ve faaliyetlerini iş bu Tüzük hükümlerine ve Genel Kurul kararlarına göre düzenler ve yürütür. Yönetim Kurulunun görev ve yetkileri şunlardır;

a) Yasalar ve bu Tüzük hükümleri doğrultusunda derneğin amaç ve çalışma konularını gerçekleştirmek, Genel Kurul kararlarını uygulamak,
b) Dernek merkezinde ayda en az bir kez önceden kararlaştırılan gün ve saatte çağrısız toplanmak,
c) Derneği üçüncü kişilere karşı temsil etmek veya bu hususta kendi üyelerinden bir veya birkaçına yetki vermek,
d) Çalışma raporu, bilanço, gelir/gider çizelgeleri ve bütçeyi hazırlayarak Genel Kurula sunmak,
e) Dernek Tüzüğünün ve mevzuatın kendisine verdiği diğer işleri yapmak ve yetkileri kullanmak,
f) Yönetim Kuruluna herhangi bir üye hakkında yapılan başvuruyu inceleyerek veya herhangi bir üyenin üyelik nitelik ve koşullarını yitirdiği, amaç ve çalışma konularından uzaklaştığı gerekçesi ile Disiplin Kuruluna sevkine karar vermek,
g) Derneğin amaç ve çalışma konuları doğrultusunda üyelerin gönüllü katılımını teşvik etmek, görev yapacak çalışma grupları kurmak ve raporları hakkında karar almak,
h) Dernek çalışmalarını kolaylaştırmak amacıyla yönetim kuruluna bağlı olarak çalışacak staj, eğitim, spor veya benzeri ihtisas komisyonlarının kurulmasına karar vermek, bu komisyonlara başkan atamak, bu komisyonların çalışmalarını denetlemek ve gerekirse sona erdirmek,
i) Derneğin çalışmalarını düzenlemek için yönetmelikler hazırlamak,
j) Derneğin idari organizasyon yapısını belirlemek, Personel Yönetmeliği uyarınca Derneğin işlerinin yürütülmesinde gerek duyulan personeli, işçileri ve danışmanları atamak, işe almak ve gerektiğinde işlerine son vermek ya da azletmek,
k) Derneğin alacaklarını tahsil etmek, haklarını korumak,
l) Derneğin amaç ve hedefleri doğrultusunda kurulacak İktisadi İşletmelerin Yönetim ve Denetim şekillerini oluşturmak, idari kadrolarını atamak, İktisadi İşletmelerin temsil ve ilzamına ilişkin kararları almak, İktisadi İşletmelerin çalışma ve uygulama kurallarını tayin ve tespit etmek,
m) Derneğin ve İktisadi İşletmenin işleri için gerekli taşıtları, nakil vasıtaları ve almak, satmak, kiralamak, kiraya vermek, İşletmenin ve Derneğin amacının gerçekleşmesi için orta ve kısa vadeli kredi kullanmak, ipotek, rehin, işletme rehni, kefalet ve diğer teminatları almak, vermek, fek ve tadil etmek, finansal kiralama sözleşmeleri imzalamak,
n) Derneğin amacına katkıda bulunmak amacıyla şirketler, iktisadi işletmeler, üçüncü kişiler ile sözleşme veya protokol yapmak, sponsor almak veya vermek,
o) Üyelik başvurularının kabul veya reddine karar vermek,
p) Dernek tüzüğünün amaçlarına, genel kurul ve yönetim kurulu kararlarına aykırı tutum ve davranış içinde bulunan üyelerin durumunun incelenmesini disiplin kurulundan istemek, disiplin kurulunun vereceği raporu değerlendirerek üye hakkında uyarı ve kınama şeklinde disiplin cezası vermek ya da üyelikten çıkarmak,
q) Genel Kurul toplantılarında alınan kararları üyelere ve ilgili yerlere duyurmak,
r) Bir önceki çalışma dönemi sorumlusu Yönetim Kurulundan, görevi ve bilanço gereği malvarlığını teslim almak, yeni seçilen Yönetim Kuruluna devretmek,
s) Üyeliğe giriş aidatı ve yıllık aidat miktarı ile bu aidatların ödenme şekil, şart ve usullerini belirlemek,
t) Gerekli görülen yerlerde temsilcilik açılmasını sağlamak,
u) Sağlıklı bir arşiv düzeni oluşturmak, üyelerin sicil kayıtlarını tutmak ve güncelleştirmek,

C) DENETİM KURULU

Denetim Kurulunun Yapısı

Madde 28- (1) Denetim Kurulu 3 asil ve 3 yedek üye olmak üzere genel kurulca seçilir.
(2) Denetim Kurulu, seçildiği Genel Kurul toplantısından başlamak üzere üç yıl süre ile görev yapar.
(3) Denetim kurulu seçimi izleyen bir hafta içerisinde toplanır ve yapacağı ilk toplantısında bir başkan seçer.
(4) Denetim kurulu asıl üyeliğinde istifa veya başka sebeplerden dolayı boşalma olduğu taktirde genel kurulda aldığı oy çokluğu sırasına göre yedek üyelerin göreve çağrılması mecburidir.
(5) Denetim Kurulu her üç ayda en az bir kez toplanır. Denetim Kurulu toplantısının gündemi, yeri ve tarihi Denetim Kurulu Başkanınca belirlenir ve duyurulur.
(6) Denetim Kurulu üyeliğinin sona ermesi, Yönetim Kurulu üyeliğinin sona ermesine ve Yönetim Kurulunun düşmesine ilişkin Tüzük hükümleri uygun düştüğü ölçüde Denetim Kurulu için de uygulanır.

Denetim Kurulunun Görev ve yetkileri

Madde 29- Denetim Kurulunun görev ve yetkileri aşağıda sayılmıştır:
a) Anayasa, yasalar ve ilgili mevzuat ile Tüzüğün kendisine yüklediği görevleri yerine getirmek,
b) Derneğin, tüzüğünde gösterilen amaç ve amacın gerçekleştirilmesi için sürdürüleceği belirtilen çalışma yöntemleri doğrultusunda faaliyet gösterip göstermediğini rapor hazırlamak suretiyle denetlemek,
c) Derneğin ilgili dönemde yaptığı etkinlikler, derneğin işletme hesabı, tablosu veya bilanço ve gelir tablosu hakkında Yönetim Kurulu tarafından dönem sonunda kendisine verilecek raporu incelemek,
d) Yönetim Kurulu kararlarına karşı, yedi asli üyenin birlikte imzalayarak yapmış oldukları itirazları Anayasa, yasalar, ilgili mevzuat ve tüzük çerçevesinde inceleyip karara bağlamak,
e) Yönetim Kurulunca verilen Yönetim Kurulu üyeliğinden çıkarma ve üyelikten çıkarma kararlarına karşı, çıkarılanlar tarafından yapılan itirazları inceleyip karara bağlamak,
f) Tüzükçe görevlendirildiği durumlarda veya gerekli görmesi halinde Genel Kurulu olağanüstü toplantıya çağırmak,
g) Denetim Kurulu karar defterini tutmaktır.

D) Disiplin Kurulu

Disiplin Kurulunun Yapısı

Madde 30- (1) Disiplin Kurulu, Genel Kurulun seçtiği 5 asıl üye ve 5 yedek üyeden oluşur. Disiplin kurulu, kararlarını asıl üyeleriyle alır.
(2) Disiplin Kurulu, seçildiği Genel Kurul toplantısından başlamak üzere üç yıl süre ile görev yapar.
(3) Disiplin Kurulu seçimden sonraki ilk toplantısında bir başkan ve bir sekreter seçer. Toplantı yeter sayısı üç (3)’ tür.
(4) Disiplin Kurulu üyeliğinden çekilme yazılı olarak yapılır. Çekilme veya diğer nedenlerle boşalan Disiplin Kurulu üyeliğine, oy sıralamasına göre yedek üyelerden birisi getirilir.
(5) Disiplin kuruluna aday olabilmek için Dernek’ten herhangi bir disiplin cezası almamış olması gerekir.
(6) Çalışmalarını, Disiplin Kurulu Yönetmeliğine göre yürütür.

Disiplin Kurulunun Görev ve Yetkileri

Madde 31- Disiplin Kurulu, Yönetim Kurulu veya üyeler tarafından kendisine yansıtılan konuları “Disiplin Kurulu Yönetmeliği” esaslarına göre inceler, kararını Yönetim Kurulu’na sunar. İhtiyaç halinde re ’sen toplanabilir.

E) DANIŞMA KURULU

Danışma Kurulunun Yapısı

Madde 32– (1) Danışma Kurulu aşağıdaki üyelerden oluşur:

a) Dernek Yönetim Kurulu Başkanı ve iki Yönetim Kurulu üyesi ile Denetim Kurulu ve Disiplin Kurulu üyelerinden birer kişi,
b) Yönetim Kurulu eski başkanları
c) Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı
(2) Danışma Kurulu, Yönetim Kurulu başkanının çağrısıyla ve belirlediği gündemle toplanır.
(3) Danışma Kurulunu, Yönetim Kurulu Başkanı veya görevlendireceği bir Yönetim Kurulu üyesi yönetir.
(4) Danışma Kurulu kararları, Yönetim Kuruluna tavsiye niteliğindedir.
(5) Danışma Kurulu toplantılarına, gündem gerektiriyorsa katılımcı davet edilebilir.

Danışma Kurulunun Görev ve Yetkileri

Madde 33- Danışma Kurulunun görev ve yetkileri aşağıda gösterilmiştir:
a) Dernek amacı ve çalışma koşulları çerçevesinde, Yönetim Kurulunun belirlediği konular üzerine toplanır. Bu toplantılarda görüşülen konular hakkında Yönetim Kurulu’na önerilerde bulunur.
b) Danışma Kurulu kararları, Yönetim Kurulu’na tavsiye niteliğindedir

Ortak Hükümler

Madde 34-(1) Yönetim Kurulu, Denetim Kurulu ve Disiplin Kurulu üyeleri, mazeretsiz olarak üst üste üç (3) toplantıya katılmadıkları takdirde kurullarından ayrılmış sayılırlar. Herhangi bir nedenle kurulundan ayrılan üyenin yerine ilk sıradaki yedek üye, bir (1) hafta içinde asıl üyeliğe çağırılır.

(2) Dernek kurullarında görev alan üyeler; dernek ile kendisi, eşi, üstsoyu ve altsoyu arasındaki bir hukukî işlem veya uyuşmazlık konusunda alınması gereken kararlarda oy kullanamazlar ve görev süreleri boyunca dernek ile ticari ilişki içerisinde olamazlar.

IV. BÖLÜM: MALİ HÜKÜMLER

Mali Hükümler

Madde 35- Derneğin bütçe dönemi 1 Ocak’ta başlar ve 31 Aralık’ta sona erer. Genel Kurula sunulan mali raporlar, bütçe döneminin yanı sıra Genel Kurulun yapıldığı tarihe kadar olan süreyi de kapsar. Bütçe döneminin sona erdiği 31 Aralık tarihi ile yeni dönem bütçesinin karara bağlandığı Genel Kurul tarihi arasındaki süre içinde yapılacak gider ve harcamalar, bir önceki bütçenin aynı aylarına ait giderler çizelgesindeki ödeneklerin enflasyon katsayısı ile çarpılmış tutarını aşamaz. DERNEK’in bütçesi, yıllık bütçe ile gelir/gider çizelgelerinden oluşur. Yıllık bütçede, harcama yetkileri ve yetkilileri, gelirlerin alınma biçimleri, gider ve harcamaya ilişkin belgeler, kasada kalacak para tutarı, bölüm ve maddelerde aktarma yetkileri gibi konular gösterilir.

Derneğin Gelirleri

Madde 36- (1) Derneğin gelirleri aşağıda gösterildiği gibidir:
a) Üyelerin derneğe giriş aidatları ve yıllık aidatlar,
I. Giriş Aidatı: Derneğe asıl üye olacaklardan giriş aidatı alınır. Fahri ve onursal üyelerden giriş aidatı alınmaz. Aidatın miktarı her yıl yönetim kurulu tarafından belirlenir.
II. Yıllık Aidat: dernek asıl üyelerinin üyelikleri devam ettiği sürece her yıl ödemeleri gereken tutardır. Bu tutar, her yıl yapılan yönetim Kurulu tarafından yeniden belirlenir.
Aidat ödeme yükümlülüğü, üye olunduğu tarih ile başlar, üyelik devam ettiği sürece devam eder ve üyelik bitince sona erer. Aidat miktarı, üyelik süresi ile orantılı olarak tahsil olunur.
b) Dernekçe yapılan yayınlardan ve tertiplenen piyango, balo, eğlence, temsil, konser, ve kültür yarışmaları, konferans ve seminer gibi faaliyetlerden sağlanan gelirler,
c) Derneğin mal varlığı değerlerinden elde edilen gelirler,
d) Yardım toplama mevzuatı hükümlerine uygun olarak toplanacak bağış ve yardımlar ile Derneğe yapılan bağışlar ve yardımlar,
e) Kurulmuş olan işletme, sosyal tesis veya lokal yoluyla elde edilecek gelirler,
f) Derneğe sponsor olan iktisadi işletme, vakıf, şirketler ve üçüncü kişilerden elde edilecek gelirler.
g) Satılacak ya da dağıtılacak dergi, bülten vb. her türlü yayından alınacak reklam gelirleri,
h) Diğer gelirler.
(2) Nakdî yardımların bankalar aracılığıyla alınması zorunludur. Üyeler, genel kurulca günün ekonomik koşullarına göre belirlenecek olan üyeliğe kabulde giriş aidatı ve yıllık aidatı muntazaman öder.
(3) Dernek siyasi partilerden, işçi ve işveren sendikalarından herhangi bir suretle maddi yardım kabul edemez ve adı geçen kuruluşlara yardımda bulunamaz.

Gelir ve Gider Uygulamalarındaki Yöntem

Madde 37- (1) Derneğin gelir/gider uygulamalarında aşağıda gösterilen yöntemler uygulanır:
a) Yıllık Aidatın tümü aralık ayı sonuna kadar tahsil edilir. Yıllık aidatını tamamlamayan üyeler hakkında 11.3 maddesine göre işlem yapılır.
b) Derneğin gelirleri, Alındı Belgeleri ile toplanır. Dernek gelirlerinin bankalar aracılığı ile toplanması halinde banka tarafından düzenlenen dekont veya hesap özeti gibi belgeler, alındı belgesi yerine geçer.
c) Dernek gelirlerinin tahsilinde kullanılacak “Alındı Belgeleri” (Dernekler Yönetmeliğinde yer alan örneğe uygun biçim ve ebatta) Yönetim Kurulu kararıyla matbaaya bastırılır. Alındı belgelerinin bastırılması ve kontrolü, matbaadan teslim alınması, deftere kaydedilmesi, eski ve yeni saymanlar arasında devir teslimi ve alındı belgesi ile dernek adına gelir tahsil edecek kişi veya kişiler tarafından bu alındı belgelerinin kullanımına ve toplanılan gelirlerin teslimine ilişkin hususlarda Dernekler Yönetmeliğinin ilgili hükümlerine göre hareket edilir.
d) Yönetim Kurulu asıl üyeleri hariç, dernek adına gelir tahsil edecek kişi veya kişiler, yetki süresi de belirtilmek suretiyle, Yönetim Kurulu kararı ile tespit edilir. Gelir tahsil edecek kişilerin açık kimliği, imzası ve fotoğraflarını içeren (Dernekler Yönetmeliğinde yer alan örneğe uygun) “Yetki Belgesi” dernek tarafından iki (2) kopya olacak şekilde düzenlenerek dernek Yönetim Kurulu başkanınca onaylanır. Yetki belgelerinin birer kopyası İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğü’ne iletilir. Yönetim Kurulu asıl üyeleri, yetki belgesi olmadan gelir tahsil edebilir. Yetki belgelerinin süresi yönetim kurulu tarafından en çok bir yıl olarak belirlenir. Yetki belgesinin süresinin bitmesi veya adına yetki belgesi düzenlenen kişinin görevinden ayrılması, ölümü, işine veya görevine son verilmesi derneğin kendiliğinden dağıldığının tespit edilmesi veya feshedilmesi gibi hallerde, verilmiş olan yetki belgelerinin dernek Yönetim Kuruluna bir (1) hafta içinde teslimi zorunludur. Ayrıca, gelir toplama yetkisi Yönetim Kurulu kararı ile her zaman iptal edilebilir.
e) Giderlere ilişkin harcamalarda fatura ya da makbuz alınır. Belirtilen belgelerin sağlanamadığı ödemelerde Gider Makbuzu düzenlenir ve ödemeyi yapan tarafından imzalanır. Bu tür harcama belgeleri Yönetim Kurulunca onaylanır.
f) Alındı Belgeleri ile fatura, makbuz ve harcama belgelerinin saklama süresi, özel kanunlarda gösterilen daha uzun süreye ilişkin hükümler saklı kalmak üzere beş (5) yıldır

Dernek Defterlerinin Tutulması

Madde 38- Derneğin defter ve kayıtları Dernekler Yönetmeliğinde belirtilen usul ve esasa uygun olarak tutulur.
Tutulacak Defterler
Madde 39- Dernekte aşağıda yazılı olan defterler tutulur.
a) Karar Defteri: Yönetim Kurulu kararları tarih ve numara sırasıyla bu deftere yazılır ve kararların altı toplantıya katılan üyelerce imzalanır.
b) Üye Kayıt Defteri: Derneğe üye olarak girenlerin kimlik bilgileri, derneğe giriş ve çıkış tarihleri bu deftere işlenir. Üyelerin ödedikleri giriş ve yıllık aidat miktarları bu deftere işlenebilir.
c) Evrak Kayıt Defteri: Gelen ve giden evraklar, tarih ve sıra numarası ile bu deftere kaydedilir. Gelen evrakın asılları ve giden evrakın kopyaları dosyalanır. Elektronik posta yoluyla gelen veya giden evraklar çıktısı alınmak suretiyle saklanır.
d) İşletme Hesabı Defteri: Dernek adına alınan gelirler ve yapılan giderler açık ve düzenli olarak bu deftere işlenir.

V. BÖLÜM: DİĞER HÜKÜMLER

Dernek Tüzüğünün Değiştirilmesi

Madde 40- Dernek Tüzüğü, Genel Kurula katılan üyelerin üçte iki (2/3) oy çoğunluğu ile değiştirilebilir.
İç Denetim
Madde 41- (1) Dernek’te; Genel Kurul, Yönetim Kurulu veya Denetim Kurulu tarafından iç denetim yapılabileceği gibi, bağımsız denetim kuruluşlarına da denetim yaptırılabilir.
(2) Genel Kurul, Yönetim Kurulu veya bağımsız denetim kuruluşlarınca denetim yapılmış olması, Denetim Kurulunun yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz. Denetim Kurulu tarafından en az yılda bir defa derneğin denetimi gerçekleştirilir.
(3) Genel Kurul veya Yönetim Kurulu, gerek görülen hallerde denetim yapabilir veya bağımsız denetim kuruluşlarına denetim yaptırılabilir.
Borçlanma Usulleri
Madde 42- Dernek, amacını gerçekleştirmek ve faaliyetlerini yürütebilmek için ihtiyaç duyulması halinde Yönetim Kurulu kararı ile borçlanma yapabilir. Bu borçlanma, kredili mal ve hizmet alımı konularında olabileceği gibi nakit olarak da yapılabilir. Ancak bu borçlanma, derneğin gelir kaynakları ile karşılanamayacak miktarda ve derneği ödeme güçlüğüne düşürecek nitelikte yapılamaz.
Derneğin Feshedilmesi
Madde 43- (1) Derneğin feshedilmesi kararı, Genel Kurul üyelerinin en az üçte ikisinin (2/3) hazır bulunacağı Genel Kurulda, toplantıya katılan üyelerin dörtte üç (3/4) oy çoğunluğu ile alınır. İlk toplantıda üçte iki (2/3) çoğunluk hazır bulunmadığı takdirde ikinci toplantı düzenlenir.
(2) İkinci toplantıya katılan üye sayısı Yönetim Kurulu ve Denetim Kurulu asıl üye tam sayıları toplamının iki katından aşağı olamaz. İkinci toplantıya katılan yeter sayıda üye ile derneğin feshi konusu görüşülür. Fesih kararının, hazır bulunan üyelerin 2/3 oy çoğunluğu ile alınması zorunludur.
(3) Derneğin feshedilmesi, Yönetim Kurulu tarafından beş (5) gün içinde yörenin en büyük mülki amirine bildirilir. Feshedilme işlemi, Tasfiye Kurulu olarak son Yönetim Kurulu tarafından yapılır.
Hüküm Eksikliği
Madde 44- Bu tüzükte belirtilmemiş hususlarda Dernekler Kanunu, Türk Medeni Kanunu, bu Kanunlara atfen çıkartılmış olan Dernekler Yönetmeliği ve ilgili diğer mevzuatın dernekler hakkındaki hükümleri uygulanır.
Yönetmelikler
Madde 45- Dernek Tüzüğü Hükümleri, Yönetim Kurulunun hazırlayacağı ve Genel Kurulun onaylayacağı aşağıdaki yönetmelik hükümleri ile birlikte uygulanır.
Geçici Yönetim Kurulu üyeleri ve Görevleri
Madde 46-
Başkan: Muhammed Emin AKBUDAK
Başkan Yardımcısı: Elif YILDIRIM
Genel Sekreter: Zeynep Sercihan ÇELİK

İşleyişten Sorumlu Direktör: Halil İbrahim Buğra TATLIYER
Üyelerden Sorumlu Direktör: Emre ÖNSÖZ